Něco málo o medu

Podle vyhlášky č. 76/2003 Sb. se medem rozumí potravina přírodního sacharidového charakteru, složená převážně z glukózy, fruktózy, organických kyselin, enzymů a pevných částic zachycených při sběru sladkých šťáv květů rostlin (nektar), výměšků hmyzu na povrchu rostlin (medovice), nebo na živých částech rostlin včelami (Apis mellifera), které sbírají, přetvářejí, kombinují se svými specifickými látkami, uskladňují a nechávají dehydratovat a zrát v plástech.
Z pohledu včelaře je med nejdůležitějším produktem včel. Z pohledu dietologa se jedná o plnohodnotnou potravinu. Z pohledu pěstitele a z pohledu ekologického je však nejdůležitější opylovací činnost včel.
První zmínka o medu jsou z doby paleolitické, tj. asi před 15 000 lety. V antickém období byl med uznávaný jako pokrm bohů a med byl vůbec prvním produktem, který lidé začali využívat pro své blahodárné a léčivé účinky. "V medu a  mléku nejvíce léků..."

Med květový

Pochází zejména z nektarů květů ovocných stromů a kvetoucích zamědělských plodin.  Květové medy obsahují větší množství pylových zrn, mají vysoký obsah glukózy tj. jednoduchého cukru, který po několika dnech vytváří krystaly a med velmi rychle krystalizuje.

Med pastový, nesprávně též označován jako med pastovaný, krémový nebo šlehaný

Jedná se v podstatě o med květový, který byl po získání pouze mechanicky upraven do pastové konzistence a je tvořen směsí jemných krystalů. Vzniká tak med sádlovité konzistence, který má jemnější a vyrovnanější chuť a lépe se zpracovává. Barva medu kolísá od bílé až po různé odstíny žluté a je ovlivněna pylovými zrny rostlin, z kterých včely nektar sbíraly. V západní Evropě je velmi populární.

Med medovicový, nesprávně též označován jako med lesní

Medovicové medy pocházejí především ze snůšek z jehličnatých lesů. Těmto medům je vlastní řádově vyšší obsah minerálních látek než mají medy květové. Barevná škála se pohybuje od odstínů červenohnědé až po tmavohnědou, často se zelenavým nádechem a mají výraznější, ostřejší, až škrablavou chuť způsobenou vyšším obsahem minerálů. Při správném skladování zůstávají dlouho tekuté.

Med vřesový

Vřesový med patří nejen svým složením, ale i způsobem zpracování k vyjímečným medům. Často bývá označován králem mezi medy.  Řadí se mezi jednodruhové medy, je gelovité konzistence a téměř vždy obsahuje bubliny vzduchu. Je tixotropní, tzn., že po zamíchání na krátkou chvíli zkapalní, ale brzy opět zgelovatí. Včelky ho sbírají v pozdním létě na vřesovištích, v případě našeho medu na krásně fialově kvetoucím vřesovišti v CHKO Brdy. Podle druhu vřesu kolísá jeho barva mezi světle až tmavě jantarovou někdy až po červenou. Gelovitá konzistence tohoto medu značně ztěžuje jeho vytáčení, které není v tomto případě takřka možné. My jsme pro jeho zpracování zvolili metodu lisování za studena. Vřesový med se vyznačuje  nízkým obsahem sacharózy, vysokým obsahem kalcia, kyseliny křemičité a také nejvyšším obsahem biologicky aktivních látek ze všech jinak běžně u nás dostupných medů. Pro tyto vlastnosti, mimo jiné srovnatelné s medem manukovým (jednodruhový, velmi vzácný a drahý med z Nového Zélandu), byl zaznamenán léčivý účinek při některých onemocněních močových cest, trávicího traktu a dutiny ústní. Dále se jeho pozitivního účinku využívá na podporu detoxikace organismu, vysoký obsah železa má pozitivní vliv na srdce a krevní oběh jakož i krvetvorbu. Svým lehce močopudným účinkem odlehčuje přetíženému srdci. Oblíbený léčitel Sebastian Kneipp doporučoval „Heidehonig“, tedy vřesový med při problémech s prostatou, močových a ledvinových kamenech, při dně, revmatických potížích a v neposlední řadě jako prostředek k čištění krve.

Med kaštanový

Rádi zkoušíme stále něco nového, a protože se ta možnost nabízela, tak jsme neodolali a poprosili naše včelky, aby pro Vás nanosili kaštanový med z Brd. Kaštanový med pochází z květů kaštanů, jírovce maďalu, jedná se tedy o jednodruhový med.

Kaštanový med je delikátní, luxusní med. Má vynikající jemně nahořklou chuť a zlatavě hnědou barvu, je tedy tmavší než běžný květový med. Při krystalizaci má jemnou konzistenci karamelové barvy. Jeho benefity korespondují s tím, co o víme o kaštanech.

Kaštan, jírovec maďal, má mnoho zdraví prospěšných účinků. Prospívá k prokrvení orgánů, je bohatý na ŽELEZO. Používá se na různé cévní problémy, např. záněty žil, křečové žíly, lámavost cév, bércové vředy, sklerotizaci cév, napomáhá také lepšímu prokrvování periférií a snižuje riziko trombózy. Má též pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Kaštan se používá také při léčbě vodnatelnosti a otocích lymfatických žláz. Má protizánětlivý účinek.

Pravidelným užíváním kaštanového medu můžete dosáhnout určitého zlepšení uvedených problémů.